Tampongtryck

Tampongtryck är en tryckteknik för färgmärkning på de flesta material och former. Resultatet blir en tilltalande och tålig märkning i en eller flera färger. Även 4-färgs rastertryck kan göras med mycket gott resultat.

Trycktekniken utvecklades i slutet på 1960-talet främst inom klockindustrin för tryck av urtavlor och mer avancerad utrustning och material gjorde tryckmetoden mer användbar. Idag är tampongtryck en väl etablerad tryckteknik som täcker ett brett område av branscher och applikationer.

Tryckförfarande, en etsad eller lasergraverad kliché med motivet infärgas, den färg som finns kvar i klichéns fördjupningar hämtas upp av en silikontampong som därefter överförs på produkten. Den mjuka silikontampongen kan trycka på de flesta former, även välvda och ojämna ytor som exempelvis golfbollar.

Tryckmaskiner finns för allt från enkla enfärgstryck till komplexa flerfärgstryck. Maskinerna finns med pneumatiskdrift och/eller linjär/servomotordrift, utrustade med tampongrengöring, automatisk färgviskositetssystem m.m.

Tryckfärgerna utvecklas ständigt, idag finns tryckfärger med special egenskaper som hög värmetålighet, hög nötningsbeständighet, extremt god vidhäftningsförmåga, fria från cyklohexanon och aromatiska föreningar och med extra kort torktid.

Exempel på tampongtryckta produkter: kameror, golfbollar, legofigurer, armbandsklockor, rakapparater.